پروفایل
صنعت عطرسازی چیست؟ | صنعت عطر و ادکلن سازی (صنعت عطر سازی در ایران)
اوژن استوار 7 آذر 1401 230 بازدید

صنعت عطرسازی ، ورود به حوزه خرید عطر و ادکلن نیازمند تفکر و تعمق بسیار زیادی است و شخصیت هایی در این عرصه پیروز می شوند که به جزئیات بیشتر توجه داشته و تعمق و تأمل بر هر چیزی را به عجله ترجیح می دهند. همواره باید دانست که هنر عطرفروشی كمتر از هنر عطرسازی نبوده و نیست؛ ولي زمانی که به پيچيدگي های انتخاب عطر و ارزيابی عطر برای مشتری نگاه ميكنیم اين مقايسه برايمان معنای بیشتری پيدا ميكند.

زمانی که فردی عطر سازی را فرا مي گيرد بيشتر زمان وی صرف مواد اوليه و در واقع اجزای سازنده عطر  می شود. از اين رو همواره در حال ارزيابي و بررسي مواد اوليه، آكوردها، بيس ها (پایه ها) و در نهايت ساخت عطر می باشد. در ادامه این مقاله از بهترین فروشگاه اینترنتی عطر و ادکلن با ما همراه باشید.

 

ترکیبات تشکیل دهنده عطر چیست؟

تمامی اسانس‌های گیاهی که در بالا گفتیم بخشی از عطر را تشکیل می‌دهند. حالا می‌خواهیم ببینیم ترکیبات کامل برای ساخت یک عطر چیست؟

اسانس: که همان قسمت اصلیست که امروز گیاهان معطر برای آن معرفی کردیم. در واقع بخش اساسی یک عطر را تشکیل می‌دهد.

ماده حامل: از این ماده برای رقیق کردن عطر و ادکلن استفاده می‌شود.

ماده افزودنی: این بخش معمولا برای پایداری، ماندگاری و این مسائل به عطر اضافه می‌شود که به آن مواد افزودنی عطر می‌گویند.

بسیاری از عطرهای مشهور از ترکیب چند گیاه معطر استفاده کرده و یک ادکلن خاص و ویژه به شما می‌دهند. برای این منظور بد نیست کمی با رایحه‌ها در ساخت عطرها آشنا شوید و بدانید که ادکلن موردنظر شما از چه ترکیباتی بهره مند شده است. البته ناگفته نماند که اسانس تقلبی در ادکلن‌ها به وفور یافت می‌شود و اگر دوست دارید حتما از رایحه اصلی استفاده کنید، پیشنهاد می‌شود از اصل بودن عطر خود کمال اطمینان را حاصل کنید.

 

ترکیبات تشکیل دهنده عطر چیست؟

 

انواع گیاهان مورد استفاده در عطرسازی

۱. قهوه

قهوه گیاهی تلخ است که بوی دلچسب و مطلوبی دارد و بوی خاص آن برای بعضی از افراد خوشایند است، به همین دلیل از عصاره آن در این صنعت استفاده می‌شود. قهوه در بیشتر عطرهای مردانه کاربرد دارد.

 

بیشتر بخوانید: نقش قهوه در عطر فروشی‌ها چیست؟

 

۲. اسطوخودوس

این گیاه بوی فوق‌العاده‌ای دارد و در صنعت عطر سازی استفاده‌ می‌شود. دیگر کشور‌ها در زمین‌های خود، این گیاه پرکاربرد را کشت می‌کنند و برای تولید عطر‌ها و اسپری‌ها از آن استفاده می‌کنند.

 

۳. نعناع هندی یا(پاتچولی)

از این گیاه خوشبو در زمان‌های نه چندان دور برای تولید لباس هم استفاده می‌کردند تا بوی خوبی داشته باشد. امروزه از این گیاه به‌عنوان یک خوشبو کننده هوا  استفاده می‌شود. برگ این گیاه در سال چند بار رشد می‌کند و پس از خشک کردن برگ‌ها از عصاره آن برای تولید بسیاری از عطر و ادکلن‌ها استفاده می‌کنند.

 

۴. گیاه راونسارا

در کشور‌های مختلف از این گیاه در صنعت عطرسازی استفاده می‌کنند. گیاهی است با برگ‌های معطر که تمام بخش‌هایش یعنی میوه، برگ و ساقه‌ آن جهت تولید عطر و اسانس کاربرد دارد.

 

۵. کندر هندی

این گیاه خوش عطر و معطر در کشورهای عربستان و سومالی رشد می‌کند. کندر هندی به خاطر عطر و بوی ماندگاری که دارد، در صنعت عطرسازی به مقدار ۱۳ درصد در هر عطری مورد استفاده می‌گیرد.

 

انواع گیاهان مورد استفاده در عطرسازی

 

۶. باریچه

این نوع گیاه عطر و بوی خیلی تندی دارد. باریچه به دلیل رایحه و عطر تندی که دارد در عطر‌های تند مانند مشک و… کاربرد دارد.

 

۷. آویشن

از گیاه آویشن در بیشتر عطر‌ها به مقدار قابل توجهی یعنی حدود ۲۰ الی ۵۵ درصد استفاده می‌کنند. آویشن همچنین دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی نیز هست.

 

۸. نعناع

این گیاه جز گیاهان پرکاربرد و پرخاصیت به‌ حساب می‌آید که یکی از کاربرد‌های آن در صنعت عطرسازی است و به مقدار۴۰ تا ۹۰ درصد در عطر‌ها وجود دارد و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

۹. نعناع هندی

نعناع هندی به دلیل رایحه سنگین و ماندگاری که دارد در تولید و ساختن اکثر عطر‌ها استفاده می‌شود.

 

۱۰. پلومریا

گیاه پلومریا با رایحه قوی و ماندگاری که دارد یکی از عصاره‌هایی به حساب می‌آید که در تولید اسانس، تاریخچه عطر و ادکلن‌ های بسیار خوشبو و با ماندگاری بالا استفاده می‌شود. لازم به ذکر است قیمت عطر‌هایی که شامل عصاره این گیاه هستند قیمت بالایی نیز دارند.

 

نحوه استفاده از عطرها

عطرهای خالص بطور عرفی بر روی نقاطی از بدن که نبض دارند پاشیده می‌شوند. نقاطی مانند پشت گوش ها، پشت گردن، سمت داخلی مچ، آرنج و زانوها؛ تا گرمای این نقاط عطر را گرم کرده و رایحه آن را به طور مداوم پخش کند. در صنعت جدید عطر، استفاده از عطرهایی با غلظت ‌های متفاوت با توجه به زمان استفاده از آن ها در طول روز پیشنهاد می‌شود؛ محصولاتی با شدت پخش بوی ملایم مانند روغن حمام، شامپو بدن و لوسیون بدن برای صبح؛ ادو تولت برای بعدازظهر و عطرهایی که به نبض‌ها پاشیده می‌شوند برای غروب پیشنهاد می‌گردند.  ادکلون‌ها بسرعت متساعد شده و تا دو ساعت پخش بو دارند. ادوتویلت‌ها از دو تا چهار ساعت بویشان پخش می‌شود، در صورتی که عطرها تا شش ساعت نیز می‌توانند پخش بو داشته باشند.

 

رایحه درمانی

رایحه درمانی، استفاده درمانی از گیاهان است که بر اساس اسانس ها پایه‌گذاری شده و به وسیله روش‌هایی مانند ماساژ، کمپرس، اسپری، حمام، دوش، استنشاق و … باعث تعادل و هماهنگی بین شرایط فیزیکی، روحی و روانی فرد می‌گردد.

 

رایحه و نت های عطر

عملی ترین راه برای توصیف یک عطر توجه به عناصر آن رایحه و یا ” خانواده” ای است که به آن تعلق دارد، تمام آن رایحه‌هایی که احساس کلی از یک عطر را از شروع استفاده از آن تا آخرین لحظه‌ای که اثر آن باقی مانده، می‌سازد

عطر نیز در تشابه با نت‌ عطر موسیقی به داشتن سه گروه از نت‌های گوناگون توصیف می‌شود که یک رایحه هماهنگ را بوجود می‌آورند. این نت‌ها به مرور زمان آشکار می‌شوند، اولین بویی که از عطر به مشام می‌رسد مربوط به نت بالایی می‌باشد. به دنبال آن نت میانی احساس می‌شود و در آخرین مرحله نت پایه خود را بتدریج آشکار می‌نماید. این نت ها با دقت و با توجه کامل به فرایند تبخیر عطر به وجود می‌آیند.

رایحه‌های نت‌های بالایی و میانی تحت تأثیر رایحه نت پایه قرار می‌گیرند، به علاوه رایحه نت پایه نیز بوسیله مواد استفاده شده در نت میانی تغییر می‌کند. سازندگان عطرها معمولا نت‌های عطرها را منتشر کرده و به طور معمول آنها را به صورت هرم رایحه‌ها با عبارات نمایشی و انتزاعی به نمایش می‌گذارند.

 

نحوه استفاده از عطرها

 

خانواده‌های بویایی

گروه‌های مختلف عطرها را مانند هر طبقه‌بندی دیگری نمی‌توان بطور کامل در طبقات مجزا قرار داد، هر رایحه‌ای طیف‌هایی از دیگر گروههای بویایی دارد. حتی عطرهایی که به عنوان تک گل ارائه می‌شوند، هرچند بطور خیلی ظریف ته بوها و اثراتی از خانواده‌های دیگر در خود دارد. رایحه‌ای که کاملا بشود آن را به یک خانواده بویایی خاص منسوب کرد به ندرت پیدا می‌شود چرا که منوط به این است که مواد تشکیل دهنده آن فقط از یک مواد رایحه آروماتیک خاص تشکیل شود.

امروزه از طبقه‌بندی مدرنی استفاده می‌شود که از سال ۱۹۴۵ میلادی در پی پیشرفت های وسیع در تکنولوژی عطر سازی و همچنین تغییرات در سبک و مذاق مردم بوجود آمد که شامل عطر گل ها، سبز، آبی یا اقیانوسی، مرکبات، میوه‌ای و خوراکی می باشد.

 

روش های تهیه عطر

عطر به ۲ روش تهیه می شود: روش مصنوعی، روش طبیعی

۱. روش مصنوعی

امروزه به دلیل آسان بودن و مقرون به صرفه بودن روش مصنوعی اکثر کمپانی ها این روش را انتخاب می کنند. این روش از طریق تولید ترکیبات آلی صورت می گیرد.

۲. روش طبیعی

این روش از طریق استخراج روغن به روش تقطیر، استخراج سیال، استخراج با حلال، به روش پولکی و استخراج اتانول صورت می گیرد. روغن موجود در عطرها در واقع همان عطر رقیق نشده است که دوام و ماندگاری بالایی دارد. به این روغن ها در واقع روغن های اساسی عطر گفته می شود. روغن های اساسی عطر به دلیل غلظت بالا و بویایی آنها به مقدار کمی در تولید عطر استفاده می شوند. گاهی اوقات مشاهده می شود که غلظت بعضی از عطرها بسیار بالاست که این امر برگرفته از همین ترکیب روغن های اساسی با عطر است. مثلا Eau de perfume غلظتش مابین 7%تا 15%است.

روغن های اساسی که در عطرها به کار رفته می شوند دارای قدمت و تاریخچه طولانی هستند. سال ها نیاز به کوشش و تلاش فراوان هست تا این روغن های خاص ساخته شوند. اصطلاح اسانس که به تازگی رواج پیدا کرده کاملا با عطر تفاوت دارد. تا بحال برای شما هم پیش آمده است که در یک فروشگاه عطر و ادکلن نام اسانس به گوشتان خورده باشد و از زیان های آنها نیز شنیده اید. به پارافین موجود در عطر، اسانس عطر می گویند. اسانس فاقد پختگی است و از طریق مواد شیمیایی به دست می آید. هزینه اسانس ها بسیار پایین است اما عطر به این صورت نمی باشد.

 

ثبت دیدگاه